In toamna lui 2018 am pus avizul de la DSV la dosarul cu sina. Si cu gandul la birocratia care urmeaza, pana primim aprobare sa dam drumul la robinete in noua fabricuta am zis sa nu stam degeaba. Asa ca ne-am pucat de experimentat RETETE NOI in studioul din Baneasa. Ala micu’. In asteptarea actelor...
Cum altfel sa reusim sa ne onoram promisiunile? Am zis c-o sa facem bere buna, cea mai buna bere pe care am facut-o vreodata, de fiecare data. Ca sa putem face asta, o punem de niste XperimentALE - o serie limitata de beri pe care noi o sa le brasam ONE TIME, iar tu o sa poti sa le bei ONE OFF.


XperimentALE#001


STIL: NEDIPA (New England Double India Pale Ale) mai putin amara dar foarte aromata, care sa dezvolte un ABV mai ridicat decat Morning Glory, dar mai scazut decat Imperial Fuck. Undeva pe la ~8%.

DROJDIE
Am folosit o drojdie usor floculenta, britanica.

MALT

In mod “traditional”, baza de malt pentru genul asta de bere are in mod obisnuit un procentaj mare de ovaz. Dar noua nu ni se pare ca ovazul aduce nimic in plus, asa ca pentru aceasta transa am ales sa incercam Maris Otter - cel mai bun malt british. "Specially selected low protein Maris Otter is malted to produce a characterful and flavoursome malt. This malt provides a sweet, bready and rich flavour to the beer that only Maris Otter can."

HAMEI

Pentru a selecta ce tipuri de hamei vom adauga la dryhop am inginerit o matrice a tipurilor de uleiuri aromatice prezente in cateva zeci de soiuri de hamei. Astfel am selectat 3 hameiuri cu compozitii apropiate pentru a obtine profilul aromatic pe care ni-l dorim. Vom adauga hamei in 5 etape diferite, atat la brasaj cat si la fermentare.

PROFILUL AROMATIC

Ceea ce diferentiaza in mod clar o New England DIPA de alte beri este profilul aromatic. Acesta este un rezultat al interactiunii intre uleiurile aromatice din hamei si drojdia activa. Stim ca daca adaugam hameiul la dryhop in timpul fermentarii active, anumite componente aromatice (terpenoidele) sunt transformate in alte terpenoide; de exemplu geraniolul devine ß-citronelol. Asa am ales primul soi de hamei pentru berea asta: Centennial, un hamei cu continut ridicat de geraniol. Am suprapus compozitia sa aromatica cu profilul altor soiuri de hamei pana am gasit 2 profile complementare din punct de vedere aromatic. O sa va povestim despre ele zilele urmatoare cand avem programat brewday.

Berea ar trebui sa iasa in evidenta prin notele citrice de lime si grapefruit, dar in acelasi timp sa exprime si un profil floral complex precum si tuse de fructe de padure.

Citra, Mosaic si Centennial. Aceasta este combinatia de hameiuri folosite in cele doua sesiuni de dryhopping din timpul fermentarii active a acestei beri.