XperimentALE#002 (COX)


    STIL: IMPERIAL STOUT

MALT
Pentru aceasta bere am folosit cantitati foarte mari de malt, atat cat ne-au permis echipamentele din Baneasa. Tintim un nivel de alcool de 10-11%, cu o densitate initiala a mustului de bere de 24 grade Plato. Pe langa baza de malt de orz am mai folosit putin grau, multe malturi prajite de tip Chocolate si Pale Chocolate, mai multe tipuri de malturi Crystal si putin Roast, deoarece urmarim sa obtinem un  stout bogat in arome de ciocolata neagra.


DROJDIE

Pentru fermentare am folosit o drojdie britanica foarte atenuatoare astfel incat la finalul fermentarii sa avem cat mai putine zaharuri reziduale. Berea o sa fie usor mai seaca decat va asteptati, dar mult mai usor de consumat si ceva mai sanatoasa.

HAMEI

Soiurile de hamei sunt irelevante pentru stilul de bere cu care ne-am propus sa experimentam. In principiu, poti sa folosesti zeci de soiuri diferite de hamei ca n-o sa-ti dai seama care-i care la final. Noi am folosit Columbus si Cascade la fierbere.
Ingredientele care dau aroma de CIOCOLATA 
acestei XperimentALE sunt maltul, cafeaua de specialitate si cacaoa.


CAFEA & CACAO

Pe finalul procesului de maturare, pentru a accentua aromele de ciocolata date de malt, am infuzat berea cu cafea de specialitate pe care o vom obtine de la Origo. Am luat legatura cu prajitorul de cafea si am ales o cafea Ethiopia cu nuante puternice de ciocolata. Dupa ce o infuzam la rece, pentru a obtine maximum de arome din cafea, e important sa folosim o cafea prajita cu cateva saptamani inainte de momentul infuzarii de tip ColdBrew.

Am gustat mai multe varietati de cacao. Am ales boabe de cacao din familia FORESTERO, provenite din satul Bomongo, provincia Equateur, Republica Dominicana Congo. Sunt un sortiment inchis la culoare, cu un gust puternic si aroma fructata. La brewing am folosit boabe uscate neprajite, macinate grosier, pentru a extrage exact gustul si aromele dorite.

“Inainte de imbuteliere ma gandesc sa adaugam si putin cocos in bere, ma bantuie imaginea din copilarie a unei negrese acoperite cu fulgi de cocos...” - Razvan Matache, former Master Brewer@Ground Zero.