XperimentALE#004 (VII SI NE...)


    STIL: (tot) IMPERIAL STOUT

Dupa COX o dam pe munchies. Pentru ca am fost foarte incantati de rezultatul XperimentALE#002, am decis sa testam ce se intampla daca inlocuim cafeaua de specialitate cu... alte fructe. Tot dulci, tot acrisoare.

Asa ca in XperimentALE#004 am incercat sa completam aromele unui stout imperial cu note de cacao, vanilie si... viisine.


MALT

In experimentul asta am pornit de la o bere de baza, un imperial stout de 10% alcool, brasat cu 11 varietati diferite de malt. Folosim 11 tipuri de malt pentru a obtine complexitate in berea de baza. Un imperial stout simplist se poate brasa cu doar 2 tipuri de malt, cel de baza si unul prajit. Dar fiecare sortiment de malt adaugat la reteta aduce cu un nou strat de gust si aroma. Am folosit mai multe tipuri de malturi Crystal, Munich, Chocolate, Roasted, Grau si Ovaz - fiecare are rolul de a imbogatii experienta gustativa.


CACAO DE SPECIALITATE, VANILIE & VIISINE

Pentru notele pronuntate de cacao folosim din nou cacao de specialitate precum am folosit la COX. Am adaugat apoi extract de vanilie obtinut prin extractie la rece din pastai recoltate din Madagascar si piure de visine. Am adaugat visinele sub forma de piure pentru ca se omogenizeaza usor cu berea si asigura in acelasi timp o extractie a aromelor intr-un timp mai scurt. La finalul fermentarii am adaugat visinele impreuna cu boabele macinate de cacao si extractul de vanilie.


PROFIL AROMATIC

Gustam berea la intervale diferite de timp pana putem aprecia ca a fost extras maximul de arome din ingredientele folosite. "Mi-ar placea ca produsul final sa aminteasca de bomboanele fondante de ciocolata cu visine la interior!" - Razvan Matache, former Master Brewer@Ground Zero Beer.