XperimentALE#005


    STIL: New Zealand New England IPA

Ne intoarcem la IPA-uri si vom experimenta cu mai multe tipuri de hameiuri neo-zeelandeze, pentru a obtine o bere de tip New Zealand New England India Pale Ale.

De ce hameiuri neo-zeelandeze?
De pe 
la inceputul anilor 2010, cererea pentru hameiurile NewZeeland a inceput sa creasca. In Noua Zeelanda productia de hamei este mica, sub 800 tone pe an. Pentru comparatie, Germania produce peste 34.000 tone anual. Este din ce in ce mai dificil, in conditiile in care piata de craft beer este in continua crestere, sa gasesti disponibile varietati populare de hamei.

Hameiurile din Noua Zeelanda sunt cautate pentru notele citrice, cele florale, dar mai ales pentru aromele tropicale persistente, trasaturi intalnite la majoritatea soiurilor crescute acolo. Chiar si soiurile europene sau americane crescute in Noua Zeelanda prezinta trasaturi diferite datorate conditiilor specifice si "terroir"-ului. Atat de mult incat Cascade-ul crescut in Noua Zeelanda a ajuns sa fie redenumit Taheke, pentru ca oamenii comandau Cascade, dar hameilul pe care il primeau avea un profil diferit de cel cunoscut de ei specific Cascade-ului crescut in US. Acest profil al hameiurilor neo-zeelandeze se inscrie foarte bine in noul stil de beri superjuicy.

Pentru XperimentALE #5 am ales: GreenBulletMotueka si NelsonSauvin.

PROFIL AROMATIC:

- nas bogat, iarba... accente tropicale, ananas
placut amaruie, corp usor, grapefruit, fructul pasiunii
- fructul pasiunii, miere
- fresh, usor de baut